Senki nem bújhat el

Szürkenyúl nem viccel! A humor mindig ellenzéki!

Intelligencia

2019. augusztus 26. 11:43 - Szürkenyúl

Azt szoktuk mondani, hogy az ember a legintelligensebb lény a földön. Na, ez a baj! Ha nem lennénk ennyire intelligensek, talán nem irtanánk ki saját magunkat. Vagy legalábbis sokkal lassabban!


Legújabban fel vagyunk háborodva, hogy Braziliában ég az őserdő. A brazil messiás, Jair Messias Bolsonaro elnök azt mondta, Braziliának nincs elég erőforrása leküzdeni az erdőtüzeket. Lehet, pláne, ha úgy gondolja, hogy nem is érdeke! A napokban azt nyilatkozta, Braziliának nincs szüksége se Norvégia, se Németország támogatására az Amazonas védelme érdekében. Egy másik nyilatkozata szerint viszont 40 embert sem tud küldeni a tüzek oltásához. Ez aztán felelősségteljes gondolkodás!
Nem véletlen tüzekről van szó, hanem több száz szándékos gyújtogatásról, mégpedig haszonszerzés miatt. Minél nagyobb művelhető, lakható földterület gátlástalan megszerzése, és fakitermelés a cél. Semmi nem számít, még emberélet sem, a sokmillió állatról, többszázezer hektár erdőről, növényzetről már nem is beszélve. Brazil módszerről van szó? Nem! A legintelligensebb élőlény az egész földet ellepte! Ne menjünk messzire, maradjunk Magyarországon, esetleg Budapesten, hány híradás szólt erdőírtásokról, fakivágásokról? Nem egy, és nem kettő! Az ok minden esetben ugyanaz, csak a módszer, és a mennyiség más. Ugyanezt tapasztalhatjuk egész Európában, és a többi földrészen is!
Lángolnak a sarkköri erdők, Szibériában is többszázezer hektár égett le, Afrikában egyszerre 12 ezer helyen ég az erdő. Nem sokon múlott Európa utolsó őserdejének számító bialowiezai ősrengeteg megritkítása sem. Fölösleges folytatni. Sírnak az erdők, s mi nem halljuk, vagy nem akarjuk hallani a segélykiáltásokat.
Az okokat szem előtt tartva világosan látszik, nem pénzzel, nem vízzel lehet megakadályozni az erdőtüzeket, erdőirtásokat, de még csak nem is imával, hanem szemléletváltással!
Ha majd rájövünk, hogy hosszútávú érdekünk nem az erdőírtás, fakitermelés, hanem természeti kincseink védelme, akkor majd nem lesznek erdőtüzek, akkor majd nem akarunk az élővilágnak ártani, mindenáron terjeszkedni. Ettől még nagyon messze vagyunk! Az emberi kapzsiság, és persze az intelligencia határtalan!
Ne ragadjunk le az erdőtüzeknél, ez csak a kirakat, az intelligens embernek nincs szüksége tűzgyújtásra, hogy leigázza a természetet, hogy újabb és újabb területeket építsen be, csökkentve ezzel a flórát és faunát. Egyre nagyobb területeket hasítunk ki a természetből, hogy újabb gyárakat építsünk, a megmaradt területeket pedig beszennyezzük. Álló, és folyóvizeink, tengereink állapota siralmas. Ahol nem építünk gyárakat, ott sem esünk kétségbe, ott puszta kézzel oldjuk meg a környezetszennyezést. Erdeink, mezőink fulladoznak a szeméttől, de például a Himaláján is több tonna szemét van, óceánjainkban szeméthegyek alakultak ki. Mindezt tesszük hatalmas intelligenciával.
Legújabban napelemparkok vesznek el értékes területeket a mezőgazdaságtól. Tévedés ne essék, nem vagyok a napenergia ellensége, de találhatnánk alkalmasabb helyeket is ilyen célra. Középületeket, panelházakat, gyárak épületeit használhatnánk. Autópályáinkhoz hatalmas területeket sajátítanak ki fölöslegesen, ha már így van, hasznosíthatnánk azokat a területeket is.
Nem mehetünk el szó nélkül a 20-30 háborús konfliktus mellett sem. Egyre kifinomultabb módon, korszerű fegyverekkel tesszük el egymást láb alól. Mi ez, ha nem intelligencia? Közben természetesen pusztítjuk környezetünket is. Biztos, ami biztos!
Hallott valaki arról, hogy keresik a gyújtogatókat, esetleg megbüntettek egyet is? Magyarországon nincs környezetvédelmi minisztérium! Környezetszennyezésért, környezetkárosításért nevetséges kártérítéseket szabnak ki a hatóságok (nem csak nálunk!), már ha megtalálják a tettest, ha meg a kormány kegyeltje, meg is úszhatja. Arról már nem is beszélve, ha a szennyező maga az állam! Szennyvizeink sok esetben tisztítás, ártalmatlanítás nélkül zúdulnak folyóinkba. Budapesten, a Városligetben rendőri biztosítás mellett irtották a fákat. Ezek után milyen alapon háborodunk fel egy másik országban történő erdőirtáson?
Mi, emberek, intelligens sírásók vagyunk! Már saját sírunkat is meg tudjuk ásni! Arra azért vigyázunk, hiába, na, az intelligencia kötelez, hogy mások is megdögöljenek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkenyul.blog.hu/api/trackback/id/tr4115024862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása