Senki nem bújhat el

Szürkenyúl nem viccel! A humor mindig ellenzéki!

Nyelvújítás

2021. január 30. 14:18 - Szürkenyúl

Aranyos drága nyulacskáim, szeretett testvéreim! Készüljetek! Hamarosan nagy idők szemtanúi lehetünk!
A trottyos bejelentette, hogy jövőre foglalkozni kívánnak a jó édes anyanyelvük megújításával. Igen, jól olvastátok! Nem a mienkével, csak az övékével! Hazudott, de ebben nincs semmi meglepő, egyebet sem tesz! Évek óta nyelvújítanak.nyelvujitas.jpg

Már 2015-ben elkezdték. Akkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a kényestekintetű Balog Zoltánnal az élen, saját dolgozóinak tiltotta meg a szegény, szegénység, mélyszegénység, gyermekszegénység, esélyegyenlőség szavak használatát. Helyettük a rászorult szó használatát javasolták. Így szüntették meg Magyarországon a szegénységet! Lehet, ez is kellett hozzá, hogy mára református püspök legyen! A stadion szó helyett pedig a fedett sportlétesítmény használatát írták elő. Igen, drága nyulacskáim, bizony, bizony! Ezzel egycsapásra elérték, hogy nem épül több stadion az országban.
Ezek mintájára könnyen megszüntethető lehetne az éhezés is, elég lenne csak egészséges táplálkozások közötti szünetnek elnevezni. A munkanélküliség is könnyedén eltüntethető, csupán munkaerő piaci szabad erőforrásról kell beszélni, nem munkanélküliről, ennyi az egész. A korrupció szintén megszüntethető nyelvújítással, a kormány munkáját segítő sikerdíjas tevékenységnek kell nevezni.
Befejeztem! Nem adok több tippet, na persze, tudom én, hogy nem kell félteni ezeket a bűnözőket. Ahol hemzsegnek a Petőfi-díjasok, ahol a legmocskosabb szájú Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett író garázdálkodik, ahol olyan történészek vannak, mint Schmidt Mária, aki már minden díjat megkapott, amire nem szolgált rá, ahol olyan szellemóriások munkálkodnak, mint a kupakos Kósa, vagy a pacalügyi államtitkár, ott biztosított a magyar nyelv megújulása.
Már most vannak biztató jelek! Gondoljunk csak a modellváltás szavunkra. Új jelentése van: A főnök beszart a fiataloktól, ezért ki kell nyírni az összes főiskolát, egyetemet.
Itt van például a tisztelet szavunk. Néhány éve még a tiszteletet ki kellett érdemelni, ma már követelni kell, legalábbis fideszék azt hiszik. Mostanában egy olyan gerinctelen suttyó szótárába került, aki pár hete még korruptnak nevezte az amerikai elnökjelöltet, most meg ő követel tiszteletet a megválasztott elnöktől.
Közpénz is új jelentést kapott, na meg új tulajdonost is. Közpénzből gazdagodnak a NER-lovagok, lovaginák. Közpénzt dorbézol el a jegybankelnök. Közpénzből villognak a falábúak, közpénzből tartjuk el a stadionokat. Közpénz ellopására rendezkedett be a kormány és sleppje is. Folytathatnám, de ennyi is épp elég!
A közmédia szavunkról sem szabad megfeledkezni! Illetve dehogynem! Mert megszűnt. Ami helyette van, az Orbán agymosodája! Már csak olyanok kerülhetnek képernyőre, mikrofon elé, akik fapofával tudnak hazudni, és ordenáré módon gyalázkodni. Közpénzből!
Baj van a köz-ös dolgainkkal!
Nos, akkor lássunk néhány példát az újkori, orbáni nyelvújításokra is. Kazinczy sehol nincs hozzá képest!
- A koronavírussal kapcsolatos EU-s helyreállítási alap szétosztása megtörtént.
Ómagyarul: Kitömtem a Lőrincet, a tulajdonomat. Mert ő nem strómanom, hanem a tulajdonom, és kész!
- „Nem akarjuk az állam izmait mutogatni, csak belátást kérünk”
Ómagyarul: Nincs mit mutogatnunk, bocsássanak meg, de sokan meg fognak halni.
- „A budapesti turizmus bajban van, modellváltás kell, mert jövőre sem áll vissza a rendes kerékvágás.”
Ómagyarul: Ezt a Karácsonyt, és a hozzá hasonlókat kinyírom!
- „Az egészségügyi rendszer felkészült.”
Ómagyarul: Vaságy van bőven. Aki kórházban akar meghalni, megteheti.
- „Tavaszhoz képest most sokkal nyugodtabb vagyok és valószínűleg magabiztosabb is. Nem egyedül állok én sem a gáton, hanem van mellettem 1 millió 800 ezer ember.”
Ómagyarul: Jók a gyógyszereim. A nemzeti konzultációra hivatkozva úgy is rátok kenek mindent.
Pár éve még az országgyűlés szó is mást jelentett, ma egy rőzseszájú gazember által bitorolt fideszes játszótér, ahol ellenzéki politikusokat büntetnek, és ahol a hatalom kiszolgálása történik korrupt, tolvaj gazemberek által.
De a fejlődés megállíthatatlan, és erre nyelvünknek is fel kell készülnie. Dörömbölnek ajtóinkon az új szavak: stróman, migráns, yachtoztatás, modellváltás, vakcináció, oltakozás, oligarcha, csupa negatív tartalmú szó, közben olyanok, mint az etika, törvényesség, tolerancia, becsületesség, tisztesség, szeretet, erkölcs, kimennek a divatból.
„Az egészséges nemzetiségnek pedig egy fő kísérője a nemzeti nyelv, mert míg az fennmarad, a nemzet is él". – írta Széchenyi 1830-ban a Hitel-ben.
Azt azért jó, ha tudjátok, drága testvéreim, nem a nyelvújítóktól függ, milyen új szavak nyernek teret, hanem tőlünk! Legfőképpen nem nyelvünknek kell felkészülni, hanem nekünk, kedves nyulacskáim!
Ez a lényeg!
Végezetül álljon itt egy utolsó idézet:
„Félre, kishitűek, félre! nem veszett el -
Élni fog nyelvében, élni művészettel,
Még soká e nemzet!” – írta Arany János 1850-ben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkenyul.blog.hu/api/trackback/id/tr8516409224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása