Senki nem bújhat el

Szürkenyúl nem viccel! A humor mindig ellenzéki!

Fejlődés

2022. augusztus 22. 07:45 - Szürkenyúl

A legújabb kutatások szerint a jövőben akár 200 évig is élhetünk. Mondhatnám, jól hangzik, de ha úgy akarunk élni, mint mostanság, akkor nekünk, a homo sapiensnek, legfejlettebb földi élőlényeknek nevezett fajnak már nincs 200 évünk!tankok.jpg

Azért azt ne felejtsük, ezt csak mi állítjuk magunkról, mármint, hogy legfejlettebb faj vagyunk, ha megkérdeznénk néhány állatot biztos más lenne a véleményük.
Ha belegondolok, ilyen mentalitással nem is érdemlünk 200 évet, sokan még egyet sem! Egy olyan fajnak, amelyik még saját magával sem tud békében, egyetértésben élni nincs helye a Földön, de máshol sem! Ezekből egyenesen következik, hogy az űrkutatás felfogható az univerzum elleni összeesküvésnek, bűncselekménynek is. Először talán meg kéne tanulni úgy élni, hogy nem ártunk sem magunknak, sem másoknak, sem környezetünknek, ettől kurva messze vagyunk, aztán pedig élni boldogan, amíg lehet. De mi fegyverkezünk, űrfegyverkezünk orrba szájba, de minek? Földön kívüliek, akik ide eljutottak, vagy ezután fognak eljutni, csak fejlettebbek lehetnek nálunk, tehát esélyünk sem lehet ellenük, sőt, csak a nem létező esélyünket romboljuk ostoba fegyverkezésünkkel.
A magyar hadügyminiszter azt nyilatkozta a minap, a magyar nemzet köztudottan katonanemzet, fegyverrel foglalt hazát és azzal is védte meg. Hát, hogyne pubi! Azért vagyunk ilyen szép nagy ország!
Emlékeztek drágáim, nem régi hír, hamarosan lesz megint űrhajósunk! A NASA már elkezdte kifejleszteni a csirkefarhát tablettát. Csirkefarháton masírozunk az űrbe! Tokaszalonnatabletta már van, már csak a pacaltabletta hiányzik, de az nagyon.
A fejlődés megállíthatatlan, sajnos! Folyamatosan keressük az idegeneket, pedig mi is azok vagyunk saját bolygónkon, legalábbis úgy viselkedünk! Azt semmiképpen sem mondhatjuk, hogy úgy vigyázunk élőhelyünkre, mintha a miénk lenne, mint ahogy nem is a miénk! Ahogy nem véletlenül szokás mondani, csak kölcsön kaptuk.
Azt terjesztjük magunkról, hogy folyamatosan fejlődünk. Bár ne tennénk!
Az fejlődés, hogy egyre hatékonyabb eszközökkel irtjuk erdeinket, a növényvilágot, természeti kincseinket, amit csak tudunk? Vagy az, hogy egyre több helyen törnek ki fegyveres konfliktusok, miközben évente többmillió gyerek hal éhen? Évente magyarországnyi ember hal éhen, 800 millióan nem jutnak megbízható ivóvízhez, mert fejlődünk! Az is a fejlődés egyértelmű jele, hogy emberek milliói kénytelenek elhagyni otthonaikat, mert nem biztosított a megélhetésük, mert nincs munkájuk, mert éhhalál fenyegeti őket, vagy mert nem akarnak fegyverek által meghalni?
Becslések szerint csak az óceánokba évente 8-9 millió tonna szemét kerül, a Földön keletkező szemét ennek többszöröse! Óriási fejlődés! Egy felmérés szerint napjainkban 200-240 millió gyereket dolgoztatnak bányákban, földeken, gyárakban, ez is fejlődés?
Nem kell persze messzire mennünk, maradhatunk hazánkban is.
Az a fejlődés, hogy egyre több éhező áll sorba nap, mint nap a népkonyhák előtt? Az is a fejlődés biztos jele, hogy nem lesz iskolai tanítás, hogy a gyerekek ne az iskolákban fagyjanak meg? Vagy az, hogy nincs elég pénz tanárokat megfizetni, miközben az országos háborús veszélyhelyzet dacára Európa legdrágább tűzijátékát rendezzük? Az fejlődés, hogy kapzsiságból látványosan gyilkoljuk tavainkat, folyóinkat?
Vagy az a fejlődés, hogy már nincs szükség jegyrendszerre, anélkül is tudjuk korlátozni, kezelni az élelmiszerhiányt?
Az is, hogy visszatértek a királyság-kori cafrangok, újra vannak már főispánok, ispánok?
Esetleg az, hogy Pintér szerint hamarosan lódoktorok is elláthatnák a körzeti orvosi feladatokat? A jövő a rendőröké lesz, már úgy is van kórházi tapasztalatuk?
Netalán az is, hogy lassan már több stadion van, mint csapat, és már egy utolsó senkiházi püspök is stadiont építhet?
Templom is több van már, mint hívő, ez is fejlődés?
Az is fejlődés, hogy már óriásplakátokon hirdetjük, jól élünk, ahelyett, hogy jól élnénk?
A világon 3 országban magasabb az infláció, mint nálunk, ez aztán fejlődés.
József Attila 85 évvel ezelőtt azt írta, „kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk.” A kitántorgás most is megvan, ha nem is Amerikába. Horthy-korszak után újra hárommillió koldus országa lettünk. Ez aztán fejlődés!
A fejlődés megállíthatatlan. Legújabb hírek szerint Magyarország az EU legkorruptabb országa lett, legyőztük Bulgáriát is. Hurrá!
Az már a fejlődés csúcsa, hogy a vírusok káros hatását a hazug médiákkal még fokozni is tudjuk?
Tudjuk, a fejlődésnek ára van, de nyertesek mindig vannak! Nálunk egy egész rendszer, a NER lovagok a nyerők, kormánytámogatással, egyellőre még szabadlábon.
A természet és az emberek kihasználói, megnyomorítói vidáman élnek, mert hagyjuk!
Az istenverte fejlődésbe fogunk belepusztulni, mert nekünk mindenáron fejlődnünk kell. Minden áron! Az a nagy baj, hogy a fejlődésnek mondott életünkkel egyenes arányban pusztul bolygónk! Nem akarjuk észrevenni, elfogadni, megérteni, hogy iszonyú sebességgel haladunk végzetünk felé. Kapjuk pedig a pofonokat, figyelmeztetéseket folyamatosan több felől is, de nem tanulunk semmiből sem. Figyelmeztetnek az állatok, a növényvilág is, hogy túl messzire mentünk. Láthatjuk kiszáradó tavainkat, folyóinkat, a rohamosan emelkedő tengerszintet, pusztuló élővilágunkat. Szenvedhetünk a szélsőséges időjárástól, klímaváltozástól. Az egyre tökéletesebb fegyverektől, már amennyire egy fegyver lehet tökéletes. Ami a legszomorúbb, saját magunktól leginkább! Mi, az emberiség vagyunk a leggyengébb láncszem! A fejlődésünk fogjai vagyunk, velünk együtt bolygónk is! Még néhány év fejlődés, és végünk van!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkenyul.blog.hu/api/trackback/id/tr4217912455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2022.08.23. 11:43:25

Egyszer mind meghalunk. Most úgy tűnik, hogy korábban, mint később. Azt azért megjegyezném, hogy az univerzum nem a legkönnyebb kihívásokat állította elénk. A fejlődésről azt gondolom, hogy technológiai értelemben létezik, könnyebben hasznosítjuk a különböző környezeti elemeket, mint korábban. Társadalmi értelemben nem hiszek az abszolút fejlődésben, tehát abban, hogy a történelem mindig egy irányba megy. Humanista szempontból lehet fejlődést akarni és a társadalmakat megpróbálni ebbe az irányba terelni, viszont ez nagyon erősen technológiai szint / erőforrásellátottság kérdése. Minél gazdagabb egy társadalom, annál nagyobb potenciálja van a fejlettségre, humanizmusra (az más kérdés, hogy ezt nem biztos, hogy kihasználja, lásd arab olajmonarchiák).

Az emberiség sajnos kinőtte a Földet. A mostani környezetvédelmi nekibuzdulás sajnos hattyúdalnak tűnik, az is erre mutat, hogy az EU az orosz-ukrán háborút látva látványosan tolta le a gatyáját és szarta le a korábbi klímaorientált kijelentéseit. Az emberiségen igazából jelenleg az űrlift segítene (ha lehetséges) és ezt követően az aszteroidák / hold stb. gyors bányászata, gyarmatosítása. Ez lehetővé tenné pár évtizeden belül, hogy rentábilisan űrhajókat, egyéb bioszférákat lehessen összerakni, aztán meg talán valahogy valami értelmes utazási módszert kitalálni, értelmes sebességgel (ami mondjuk a fénysebesség 20-50%-a). Az már elég lenne ahhoz, hogy kisebb innovációkkal a közeli csillagokhoz eljuthassunk értelmezhető idő (legfeljebb 10-15 év alatt) és ott kezdjünk valamihez.

A másik scenario a pusztulás. Ez nem olyan ördögi dolog, mint amilyennek hangzik, ki kell mondani, az emberiség túlszaporodott. Ha evolúciós / természetes szempontból nézzük, akkor ezt korábban a természet egyszerűen oldotta meg, az erőforráshiányt háborúk, éhínségek, ragályok követték. Így szabályozódott az emberi populáció. Az orvostudomány fejlődése + az említett humanista világszemlélet ahhoz vezetett, hogy a népességnövekedés óriási lett. Persze ennek is van egy másik oldala, mivel a nyugati világ már hanyatlik népességileg és nagyjából az arab világ egy részének és Afrikának a kivételével mindenki más hamarosan eléri a hanyatló népességszám állapotát. Azonban a természet szempontjából a jelenlegi is túl sok.

Ahogy a COVID mutatta a természetes szelekció nem állt meg. Idén szinte biztos, hogy az ukrán háború miatt éhínségek és helyi háborúk, konfliktusok lesznek. Egy COVID szintű vagy súlyosabb járvány bármikor beköszönhet.
süti beállítások módosítása