Senki nem bújhat el

Szürkenyúl nem viccel! A humor mindig ellenzéki!

Miszter30százalék

2020. július 13. 07:31 - Szürkenyúl

Hogy vagytok, milliomoskáim? Ti is szegények vagytok? Azért remélem jól éltek? Ez nem lehet vitás! Mérhetetlenül gazdagok vagyunk. Nincs még egy ország a világon, ahol az állampolgároknak annyi futballcsapatuk lenne, mint nekünk. Legyünk rá büszkék, vagy ne!

És ez még mind semmi! Van még hozzá egy rahedli stadionunk is! Igaz, hogy nem kértük, de vannak. Kérnünk sem kell, és potyognak az ölünkbe a stadionok. Ez még hagyján, de ezek olyan gyámoltalanok, hogy eltartani is nekünk kell őket. Ezek csak vinni tudják a pénzt, hozni nem. Ha ez nem volna elég, sajnos még van tömérdek méregdrága aranylábú focistánk is. Sokukat külföldről hozták nekünk. Csak úgy szerényen megkérdezném, az nem baj, hogy ezek a gazdasági bevándorlók, elveszik a magyar gyerekek munkáját? A napokban olvastam a nemzeti, mi más is lehetne, bajnokságunk álomcsapatának névsorát. Azóta is kezelésre szorulok! Egy magyar gyerek volt benne, az is a kapuban.
Nehogy most azzal gyertek, hogy nincs semmi gond, ezek a csapatok, klubok, magántulajdonban vannak! Egy fenét! Ez csak szemfényvesztés! Legfeljebb papíron! Ezeket mi tartjuk el, tehát ilyen alapon mind a miénk!
Na, de most kapaszkodjatok meg! Még ha akaratlanul is, de már megint bebizonyítottam valamit, pedig nem vagyok egy Einstein. Én csak egy kis szürkenyúl vagyok, és még csak nem is nemzeti. És mégis!
Mikor leírtam a Word szövegszerkesztőben, hogy miszter30százalék, a helyesírásellenőrző úgy elfogadta, mint a pinty! Az ütő megállt bennem! Nem akartam hinni a szememnek. Na, mondom magamnak, tessék! Itt a bizonyíték! Ez egy létező dolog, már a „Word” is tudja! Mikor az első kábulatból magamhoz tértem, remegő kézzel, félve nyúltam a billentyűzethez. Beírtam a miszter40százalék, majd a miszter50százalék kifejezést is. Nem fogjátok elhinni mi történt! De, de, jól gondoljátok! Ezeket is elfogadta. Na, ettől kifeküdtem. Nem azt mondom, hogy nem tudtam erről, de hogy ez ennyire elfogadott, az meglepett. Tudja már ország, világ, hogy mennek nálunk a dolgok!
Ezt a „miszter30százalék”-ot Debrecen kapcsán leírni pláne nem eretnekség, érdemes szem előtt tartani, főleg most, látva a DVSC esetét. Tudjátok, Debrecennek a semmiből, hirtelen lett egy NBII-es futballcsapata. Igaz közben bukott egy NBI-est, de kicsire nem adunk! Na, ennek a nagyszerű klubnak most már új tulajdonosa van. Az önkormányzat! Nyugodjatok meg, eltartani ezután is mi fogjuk, csak most már másik zsebünkből.
A DVSC „tulajdonosváltása”, mely a fentiek tükrében csak jelképes volt, megmutatta, hogyan üzemelnek nálunk a klubok. Egyrészt a TAO-nak nevezett közpénzből, másrészt a miszter30százalékokból, ami ugyancsak közpénz, valamint a jegyeladásokból, és a reklámbevételekből. Ne nevessetek! Ez utóbbi kettő jó esetben fedezi a fűnyírás költségeit, feltéve, hogy miattunk nem kap büntetést a klub.
Debrecen önkormányzata vakon megszavazta a csapat átvételét, úgy, hogy a mai napig nem tudja, mennyibe fog kerülni a DVSC Futballszervező Kft. 73% tulajdonrésze, ami jelenleg egy NER-lovag „tulajdona”. Azt tudta, hogy évi többszáz millióba fog kerülni az üzemeltetés, és ennek ellenére még a Kft. 24%-os kaszinóérdekeltségéről is lemondott. Ez csak úgy lehetséges, hogy eddig is, és ezután is mi, adófizetők fizetjük a költségeket, csak most már egy másik zsebünkből. Hiába, mulatni tudni kell, főleg más zsebéből! Nekünk annyi zsebünk van, hogy számon tartani sem tudjuk. Igaz, nem is kell, csak annyi a dolgunk, hogy számolatlanul és csukott szemmel tömködjük bele a milliárdokat.
Zsebből zsebbe mennek a pénzek, de van ezzel egy kis bajom! Egyrészt kis hazánkban túl sok a zsebes, másrészt mi, akik beletesszük a zsebekbe a milliárdokat, nem nyúlhatunk azokba a zsebekbe, s még sok esetben azt sem tudhatjuk, mire költik. Ezek a zsebek számunkra egyirányúak, csak betenni tudunk, kivenni nem.
Ha már a zsebeknél tartunk, nekem is van zsebem, de elég gyakran az az érzésem, hogy nem az én kezem van benne! Valakik állandóan kotorásznak benne! Aztán ismerek olyan zsebeket is, melyek feneketlenek, gazdájuk keze nem is ér le az aljára, pedig gyakran ott tartja!
Vannak lyukas zsebek is, mint például az államkassza, a lyuknál ott állnak sorban a zsebesek, hogy megtömjék saját zsebüket. Ők a díszzsebesek, de úgy is mondhatnám, hogy a miszter30százalékok.
Mostanában Debrecenbe kéne menni a zsebeseknek, a miszter30százalékoknak, ott van most karácsony, nem Budapesten, de most nem pulykakakast kéne venni! Sőt! Lehet, hogy nem is venni kéne, hanem eladni! Az önkormányzat mindent megvesz, azt sem kérdi, mibe kerül.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkenyul.blog.hu/api/trackback/id/tr1915999186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2020.07.13. 09:22:01

Na ja, úgy kellenek nekünk a stadionok mint az üveges tótnak a hanyattesés. Ez az amit nem értek Orbánban: ezeket a szarokat, a hulladék magyar focistákkal együtt, pont úgy utálják a saját táboron belül is, mint az ellenzékben. Azért mert nem nagyon van alternatíva, nem kellene a népet feleslegesen maguk ellen hangolni. Építsenek kórházat, iskolát, azon is el lehet lopni ugyanannyi pénzt mint a stadionokon.

Drizari 2020.07.13. 14:38:10

Nézd a jó oldalát: a stadion egy rakás embernek munkát ad a felépítésétől kezdve a működtetésükig. Nincs benne semmi macera. Ugyanez az irodaház építés, csak logisztikailag építsd föl jó helyen.
Ami viszont bármelyik iparágba tartozna, na, itt már bajok vannak. Eleve ott kezdődik, hogy a termelőberuházásoknak hatalmas a tőkeigényük. Egy gyár megépítése talán megy valahogy, na de aztán amit termelne, vajon nyereségessé válna, és behozná az építési költségeket? Ráadásul a világpiacon is kellene helyet kiharcolni .... szóval macerás.

Ezért csak egy valaminél látszik kitörési lehetőség, ha már harcról van szó, ez pedig a hadiipar. Ezen belül a nekünk kézenfekvő: licenc alapján gyártani marok és szálfegyvereket, és lőszereket. S lám, pisztolyokat, gépkarabélyokat és az ezekhez passzoló lőszert ismét gyártunk úgy, mint régen.

Szürkenyúl · https://szurkenyul.blog.hu 2020.07.13. 15:10:31

@Drizari: Az igaz, hogy munkát ad, de aztán viszi a pénzt! Nem stadionokat, sportcsarnokokat, kilátókat, és hasonlókat kellene építeni, hanem olyanokat, amelyek hoznak valami hasznot is! Ha másnak megéri, nekünk is megérné, még ha "macerás" is. :)
Amíg ez nem megy, addig maradunk mások csicskái, szarért, húgyért. :(

Drizari 2020.07.13. 16:22:57

@Szürkenyúl:

Nem olyan egyszerű, gondold át. Valamiféle ipari termék előállításához kellenek tervezőmérnökök, piackutatók, akik felmérik, azt az izét mennyien fogják megvenni a kikalkulált fogyasztói áron. A gyártás alatt lesz-e folyamatos anyagellátás, a késztermék egyből kiszállításra kerül az értékesítőkhöz, vagy előbb raktáron pihenget.

Ehhez jelentős szürkeállomány kapacitás kell, amik ma jobb híján emigráltak. És persze pénz, pénz és pénz, és az értékesítés még el sem kezdődik.

Mondjuk gyártsunk Botond fantázianévvel luxusautókat. A Ferrari vagy a Lamborghini gyárakban se dolgoznak sokan, aztán alig van alkatrész beszállítójuk.

Szerinted képesek lennénk gyártani világpiacképes luxusautót? :D

Mert gyártottunk, pl. 1928-ban MÁG márkajelzéssel (Magyar Általános Gépgyár), itt róla egy fotó:

www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_115989.jpg?rand=1594649808

De sajnos a cég és a gyártás 1929-ben megszűnt, túl erősek voltak a versenytársak, Fiat, Mercedes stb.

Szürkenyúl · https://szurkenyul.blog.hu 2020.07.13. 20:24:07

@Drizari: A felvázolt kételyeid valósak, de ezek mindenki előtt ott vannak, és mégis, kockázat nélkül nincs siker. Akik belevágnak nyernek! Lásd fejlett nyugati országok. Nem kellene elfogadni, hogy ez nekünk nem megy! Csak akkor léphetünk előre, ha nem másnak dolgozunk, hanem saját gyárainkban. A képlet egyszerű: meg kell nézni, mit csinálnak a sikeres gazdaságok, és le kell másolni, természetesen adottságaink figyelembevételével. Nyilván nem autót kell gyártanunk, az autógyártásba anélkül is belebukhatunk... :(
Luxusautót pláne ne gyártsunk! :D

chrisred 2020.07.14. 12:43:38

@Drizari: Egy irodaház bevételt is termel a bérleti dijakból.De egy nézők nélküli stadion csak költséget jelent.

midnightcoder2 2020.07.14. 13:01:33

@Drizari: "Ugyanez az irodaház építés, csak logisztikailag építsd föl jó helyen."
Azért nem ugyanaz. Illetve igen, de csak a koronavírus óta.

A stadion is hozhatna pénzt, ha nagyon sok rendezvény lenne benne és ezek nyereségesek is, de igazából ennek a pénznek a nagy része az országon belülről jönne ekkor is, azaz lényegében a nézők zsebéből vándorolna a sportolók vagy zenészek zsebébe.

Az irodaház más tészta, az simán hozhat nyereséget, ha Pl. egy olyan cég dolgozik benne ami exportra végez különféle szolgáltatásokat, Pl. fejleszt szoftvert. De ha a hazai piacra teszi ugyanezt, akkor is hozzájárul a megrendelő cég versenyképességének javításához.

Ami a luxusautót illeti, az igazából pénz kérdése. Azaz venni kell irodaházat, bele mérnököt, designert, kell valaki aki megszervezi hogy az egyes alkatrészeket hol lehet legyártatni, hol lehet összeszerelni, felépíteni a szükséges összeszerelőüzemet. Ezzel már van egy fasza autód, utána már csak abba kell belerakni egy tonna pénzt, hogy mindezt meg is vegyék a népek aranyáron.
És persze mindezt úgy, hogy az egész a végén nyereséges legyen. Nehéz ügy ilyet csinálni manapság, igazából a Teslán kívül nem nagyon volt erre példa mostanában. A luxusautó businessbe beszállni kb. olyasmi ötlet, mint ma petróleumlámpa gyártásba kezdeni.
süti beállítások módosítása