Senki nem bújhat el

Szürkenyúl nem viccel! A humor mindig ellenzéki!

A szép jövő

2019. szeptember 26. 13:21 - Szürkenyúl

Fiatalok! Védjétek meg, támogassátok Grétát, a „Grétákat”! Ránk, idősebbekre ne számítsatok! A jövő a tiétek, szoktuk mondani, de azt ne gondoljátok, hogy a szép jövő az öletekbe fog hullani! Azért meg kell harcolnotok! Sokkal inkább, mint korábban. Az előttetek járó generáció nem akarja önként átadni, sőt, mindent megtesz, hogy ne legyen olyan szép!  A pénz szeretete eluralta világunkat. Elfelejtettünk szeretni. Elfelejtettük szeretni egymást, környezetünket. Ti ne legyetek ilyenek!


„Az emberek szenvednek, az emberek haldokolnak. Egész ökoszisztémák omlanak össze. Egy tömeges kihalás küszöbén állunk, és maguk csak a pénzről meg az örök gazdasági növekedés tündérmeséiről tudnak beszélni.” „Ha valóban értik a helyzetet, és mégsem tesznek semmit, az azt jelenti, hogy maguk gonoszak.” – mondta Gréta Thunberg.
Erős szavak ezek, de fájdalmasan igazak. A legfejlettebb országokat csak a gazdasági növekedés, a hatalom megtartása érdekli, minden más másodlagos, így a környezetvédelem, és a várható klímakatasztrófa is. A föld leigázása, kizsákmányolása óriási méreteket öltött! Ne menjünk messzire, mit tesz Magyarország, a magyar kormány, a köztársasági elnök? Kezdjük ott, hogy még környezetvédelmi minisztériumunk sincs! A Fidesz bojkottálta a klímaügyben összehívott rendkívüli országgyűlési ülésnapot. Mit mondott Gulyás Gergely? „Semmi nem sürget bennünket”. Áder 30 percet magyarázta, miért nem baj, hogy a kormány megvétózta a 2050-es klímacélt, amely szerint az EU gazdasága 2050-re legyen szén-dioxid-semleges. Kósa Lajos: „Nem az őserdő ég, hanem az a bozótos, ami nem őserdő”. Elképesztő, mit engednek meg maguknak!
Hát, itt tartunk, és itt tart világunk. Alig szólalt meg a svéd iskoláslány, de már kikezdték, már sokfelé kritizálják. Legfőképpen olyanok, akik semmit nem tettek környezetünkért! Lehet kritizálni, nyilván nem hibátlan, lehetnek tévedései, de ő már tett valamit! Nem is keveset! Felhívta a világ figyelmét a klímakatasztrófa veszélyeire, tudatta a világgal, hogy már az ő korosztálya is tisztában van a veszélyekkel, azzal, hogy sürgős változtatásokra van szükség. Ha nem változtatunk életmódunkon, gondolkodásunkon, akkor katasztrófa felé masírozunk.
A legfontosabb üzenete a történetnek, hogy az élhető jövő érdekében mindenkinek van tennivalója!
Fiatalok! Ne hagyjátok magára Grétát! Álljatok mellé, amíg nem késő!
Mi, hétköznapi emberek, fogyasztók is nagyon sokat tehetünk földünk megőrzéséért. Sőt, ha jól belegondolunk, a környezetszennyező gyárak miattunk épülnek, a mi féktelen fogyasztásunkat hivatottak kielégíteni! A mi, sokszor túlzott igényeink miatt vesznek el egyre nagyobb területeket a természettől. A mi kényelmünk miatt kell irdatlan mennyiségű műanyag csomagolóanyagot gyártani. Divat felháborodni a brazíliai erdőirtások, erdőtüzek miatt, de az okokról nem veszünk tudomást. Nekünk van szükségünk fára, a felégetett területeken mi, emberek akarunk gazdálkodni.
Világszerte csökkennek a művelhető földterületek, erre mi mit teszünk? Például olyan növényeket termesztünk, amelyekből bioetanolt állítunk elő. Lassan éhen döglünk, de beülhetünk az autónkba kevélyen, mi biók vagyunk! Épülnek napelemparkok, ami rendjén is van, de ezek is sok esetben művelhető földterületeken valósulnak meg, mintha máshol nem is lehetne. Még a klímát is csak úgy tudjuk védeni, hogy közben ártunk neki! Még mindig atomerőműveket építünk, holott tisztában vagyunk környezetszennyező mivoltával.
Teleszemeteltük már az egész földet! Mire várunk még? Hogy bele is fulladjunk? A tengeri állatok már elkezdték! Kövessük őket? Megérdemelnénk! De ennél többre vagyunk képesek, csak meg kellene értenünk, ez nem mehet így tovább!
Már szelektíven gyűjtjük a szemetünk egy részét, de ez kevés! Sokan arra nem hajlandók, hogy az üvegeket, fém dobozokat, papírt külön gyűjtsék. Sokkal kevesebb szemétnek kellene keletkeznie! Hogyan? Például használhatnánk kevesebb csomagolóanyagot. Nem kell mindent becsomagolni! Érdemes belegondolni, évente több millió tonnányi papírt spórolhatnánk meg azzal, ha nem csomagolnánk be minden ajándékot. Ez csak egy példa volt, de életünk számos területén takarékoskodhatunk. Csak azt vásároljuk meg, amire mindenképpen szükségünk van, csak annyi élelmiszert vegyünk, amennyit biztosan elfogyasztunk, sokféleképpen takarékoskodhatunk az energiákkal is. Ezekkel az úgymond apróságokkal mi magunk is jelentősen hozzájárulhatunk a klímakatasztrófa elkerüléséhez.
Kevesebb műanyagot kellene gyártani, használni. A komposztálható hulladékot is lehetne külön gyűjteni. Kipróbáltam. Működik. 4-6 hetente telik meg a műanyag, papír hulladékra rendszeresített kuka. A kommunális hulladék kukáját félévente üríttetem.
Föltehetjük a kérdést, túléljük-e „magunkat”? Mindent megteszünk, hogy ne!
Itt élünk a naprendszer kellős közepén, egy kis bolygón, és irtjuk egymást kegyetlenül. Fegyverkezünk szakadatlanul. Ki ellen? Egymás ellen! Egy példa. Magyarország ki ellen fegyverkezik? Jóban vagyunk Oroszországgal, az USA-val, az Európai Unióval, azaz az összes európai országgal, Izraellel, Kínával, minden diktatórikus állammal, akkor mégis ki ellen fegyverkezünk? Csakis magunk ellen! Többet költünk a halálra, mint az életre! Bravó!
A fegyverek csak rombolásra, emberi élet kioltására jók! Olyan fegyvert kellene már kitalálni, amelyik épít, gyógyít! Mindig azt halljuk, a fegyvergyártás jó üzlet. Egyeseknek! De rossz üzlet az emberek 99%-ának!
Visszatérve Gréta Thunbergre, akárhonnan is nézzük, sok jogos, vagy jogtalan kritikát kapott, de szavait senki nem cáfolta, s ami még bosszantóbb, az ENSZ klímacsúcson sem reagáltak érdemben szavaira. A jelenlévők semmiben sem állapodtak meg, egyetlen egy komoly javaslat sem hangzott el, hogyan kerülhetjük el a klímakatasztrófát. Erről kellene inkább beszélni, és nem egy 16 éves diáklányt támadni, aki kritizálni merte a tehetetlen vezetőket!
Igaza van Grétának, és a hozzá hasonló gondolkodású fiataloknak, el kell söpörni a fejlődés útjából a Trumpokat, Putyinokat, Orbánokat! Ki kell csavarni az Egyesült Nemzetek Szervezetét is a hatalmasok kezéből, hogy végre valóban minden országot, fennmaradásunkat képviselhesse, és ne a nagyhatalmakat szolgálja.
Nincs más megoldás! Sürgősen, nagy horderejű változásokra, intézkedésekre van szükség! Nem 2030-ra, 2040-re, 2050-re kell célokat kitűzni, hanem holnapra!
Ha nem így teszünk, nagy luxusban, magányosan fogunk éhen halni, ha előtte nem gyilkolásszuk meg egymást.

Szép kilátások!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkenyul.blog.hu/api/trackback/id/tr8315172332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.09.27. 15:26:50

A kiscsajnak abban igaza van, hogy valamit tényleg azonnal lépni kellene. A gond csak az, hogy kiabálással ezt a problémát nemigen lehet megoldani. Amivel meg lehetne az az, ha mondjuk az ENSZ hozna egy határozatot a klíma szabályozására, egy csapat tudós kidolgozná a lehetséges alternatívákat egy kis jégkorszak létrehozására, ezeket szépen bedobnák azokba a klímamodellekbe amik alapján ma a melegedést jósolják, és az eredmény alapján elkezdeni a beavatkozást. Úgy 3-4 éven belül. De egy ilyen ellen épp a zöldek tiltakoznának a leghangosabban, elvégre ők nem megoldást akarnak, hanem hatalmat. Ehhez pedig ezt a szerencsétlen szellemi fogyatékos gyereket használják fel, ami alsó hangon is elég erkölcstelen.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.09.29. 12:14:40

@midnight coder: A zöld szempontok nálam is fontosak (környezet szennyezés, kemikáliák, újabban a mikroműanyag, miazmás), csak a CO2 mizéria és az ember által okozott globális felmelegedés zavar de nagyon.A Föld klímája ugyanis mindig is változott. Nélkülünk is és nem is kicsit és nem is lassan!

Paleoklímát nem sok helyen oktatnak. Lassan századik éve tudjuk a jégkorszakok okait.

hu.wikipedia.org/wiki/Milankovi%C4%87-elm%C3%A9let

Az alábbi linken különböző időszakokra láthatod a paleoklímát (mondjuk csak százezer éve mekkora hatásunk lehetett a klímára?).

commons.wikimedia.org/wiki/File:Five_Myr_Climate_Change.png

Itt pedig megtudhatod, hogy melyik a legnagyobb hatású üvegház gáz. Elárulom, nem a CO2 (hanem a vízgőz).

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Cvegh%C3%A1zhat%C3%A1s

Az is beszédes hogy wiki szerint az egyes üh. gázok üh hatását mennyire pontosan (vagyis nagyon pontatlanul) ismerjük. :-(

Aztán. Volna rá piaci igény (pl árutőzsdei) hogy mondjuk fél évre előre megadják - megjósolják az időjárást. Hogy a vérbe ne volna. Kielégíti bárki is ezt az igényt? Próbálkoznak, de 3-5 napon túl komolytalan az előrejelzés. Röviden. Fél évre nem látunk, de 5o évre igen? Ezt én nem hiszem el.

Végezetül. Sokkal - sokkal kevesebb CO2 van a légkörben mint amit beleeregetünk. Mi lehet az oka? Tengerek és a növények nyelik, mint kacsa a nokedlit. :-)

Bálint gazda mondta jól. Alkalmazkodni kell az éghajlat változásához.
süti beállítások módosítása