Senki nem bújhat el

Szürkenyúl nem viccel! A humor mindig ellenzéki!

SZÜRKENYÚL fordítóiroda

2022. december 29. 07:44 - Szürkenyúl

Drágáim! Itt az ideje lefordítani Lázár Jánost! Figyeljétek meg, milyen árnyaltan tud fogalmazni, és mi van mögötte! Lefordítom Nektek.lazar.jpg


Legutóbb Debrecenben, a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara gazdasági fórumán mondott beszédet, ahol kijelentette, az állam beruházási politikájának a gazdasági növekedést kell szolgálnia.
Ha őszinte akart volna lenni, de nem akart, akkor azt mondta volna, hogy a gazdasági növekedést kellett volna szolgálnia eddig is. Magyarul, mivel ezt kihangsúlyozta, eddig nem így volt. Ha nem a gazdasági növekedést, akkor vajon mit szolgált eddig? Csak nem néhány család meggazdagodását? Különben meg kíváncsi lennék, ezt a komoly közgazdasági iránymutatást elengedett kézzel találta ki, vagy közben azért fogódzkodott? Esetleg valaki súgott neki?
Azt is mondta, alapvető változás lesz a fejlesztéspolitikában, számára a vidék az első, a vidéki beruházások, építkezések, közlekedési fejlesztések támogatása. No, újmagyarul ez meg azt jelenti, hogy Budapest ellenzéki, és már nem fér el több stadion, sportkomplexum sem, ezért vidéken próbálkozunk, méghozzá a kormánypárti településeken. A Budapesti utakat meg újítsa fel a Karácsony.
Ennek tükrében semmi meglepő nincs abban. hogy vezetésével 302 beruházást függesztett fel a kormány az idén, 2140 milliárd forint értékben. Az is teljesen érthető és a fentiek alapján logikus, hogy a felfüggesztett beruházások több, mint 90%-a vidéket súlytja.
“Ez a háború rezsije a beruházások frontján Magyarország tekintetében.” – harsogta.
A felfüggesztések tények, viszont az okok megjelölésénél megint csak fordításra van szükség! A „háború rezsije” azt jelenti, hogy a lófaszt mondom én meg nektek, hogy a kormány és a NER által ellenőrzött és végrehajtott rablások, valamint az ezek miatti uniós ezer milliárdok beragadása, és persze az elhibázott gazdaságpolitika az igazi oka az ország elszegényedésének! Ha még ez nem volna elég, érdemes megemlíteni a sok 100 milliárdos fölösleges és túlárazott beruházást, beszerzést! Csak egy példa: a fölösleges lélegeztetőgépek beszerzése több, mint 300 milliárdba került, ezek azóta is raktáron porosodnak, és tízmilliókért őrzik azokat! Felelős nincs!
A felfüggesztett beruházások közül a legtöbb útfelújításokat és építéseket, valamint sportparkok építését, egy-két iskola, egészségügyi intézmény építését, felújítását érinti.
A sok útfelújítás leállítása után eldicsekedett:
Az elmúlt 12 évben a magyar állam 25 ezer milliárd forinttal járult hozzá a fejlesztésekhez, az ország gyarapodásához, aminek 70 százaléka infrastrukturális fejlesztés volt.
Lefordítva ez azt jelenti, hogy ebből 25 ezer milliárdból 17 ezer milliárd ment el főleg stadionokra, de utak felújítására és építésére is sort került, nehogy a NER kedvenc építési vállalkozók elszegényedjenek. A maradék 7 ezer milliárd egy részét pedig odaadták a multiknak, hogy zökkenőmentesen történhessen az ország gyarmatosítása, leigázása. Mostanában a környezetszennyező akkumulátorgyárakat szeretik nagyon támogatni, amik ráadásul irdatlan mennyiségű vizet igényelnek! A másik részét szétosztották a családban, haveri körben. Most éppen a túrizmust támogatják a ganéjok, ami lefordítva annyit jelent, hogy megint a mi trottyos kutyánk kölykei járnak jól, hiszen már lassan az egész Balaton, Fertő-tó, az összes szálloda és egyéb vendéglátóhely az övéké.
A készülő beruházási kerettörvény legfontosabb céljának azt nevezte, hogy folytassák az állami fejlesztéseket a közjó érdekében, jobb legyen az állami beruházások előkészítése, “magyar alapanyagból, magyar szaktudással, magyar munkából, magyar profit szülessen”.
Értem én! Egyfelől ez is egy jó nagy lózung, a „közjó érdekében” azt jelenti, hogy nekünk kuss, másfelől Mészáros és Mészáros és Mészáros, valamint Orbán kőbánya felkészül. A tárcavezető az akadályok, a bürokrácia lebontását is ígérte. Így már aztán végképp minden világos. Eddig mi volt? Szegény NER-es vállalkozónak vért kellett hugyozni, hogy pályázaton nyerhessen a sok külföldi versenytárssal szemben, de ennek ezután vége lesz. Nuku bürokrácia, odaadjuk a munkát a Lölőnek és kész.
Azt is mondta ez a jóember, ja nem, de mondta, hogy „polgári jóízlést kell érvényesíteni a beruházásokban, (…) jót, jobban, jó ízléssel kell építeni”. Nahát, most próbára tett a Jani! Ezt nehezen tudom lefordítani. A mondata első fele az egyszerűbb, finoman, jó ízléssel kell hagyni nyerni a sleppet, az oligarchákat, jobban ügyelve a törvényesség látszatára, mert Brüsszel jobban figyel, mint eddig. Nem tudom feltűnt-e, nekem igen, a korrupciót, a túlárazásokat meg sem említette, tehát lehet lopni ezután is, csak jó ízléssel!
A mondat másik fele már nehezebb. Ebben az van benne, hogy amit nem építenek meg jó pénzért, az is legalább jól nézzen ki. Hadházy Ákos erről sokat tudna mesélni, a sok, uniós pénzekből el nem készült beruházásokról. Tulajdonképpen azt is mondhatta volna Lázár, hogy jó ízléssel kell jót, jobban, nem felépíteni.
"Magyarország stabil hídország Kelet és Nyugat között".
Záhony az ország kapuja Kelet felé.
"Az országot sínre kell tenni".
Lázár elvtárs nagyon beindult! Ilyen hangzatos jelszavakat Rákosi elvtárs mondott annak idején. Budapest-Belgrád vasútvonal után mi jöhet még? Budapest-Kipcsakföld? Attól tartok ezek továbbra sem az országot akarják sínre tenni, hanem csak magukat.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkenyul.blog.hu/api/trackback/id/tr3918012072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kangörcsös TSZ elnök 2022.12.29. 10:36:21

Én sínre tenném lázárt. Ott is tartanám amíg jön a vonat, hiába kapálózik...
süti beállítások módosítása