Senki nem bújhat el

Szürkenyúl nem viccel! A humor mindig ellenzéki!

A BÉKE

2018. május 25. 08:28 - Szürkenyúl

A béke a legjobb orvosság! Sok mindenre! Többet ér, mint a tízparancsolat! Nem mellesleg, nagyon sok fegyveres konfliktus vallási eredetű! Ami a lényeg, békében sokkal kevesebben halnak meg, mint háborúban. Fegyverektől többen halnak meg, mint halálos betegségekben. Érdemes lenne ezeken elgondolkozni!
Lehet, hogy a háború korunk új születésszabályozása? A XXI. században kitalálhatnánk valami korszerűbbet is!
A migráció ellen is van orvosság. Na, vajon mi az? Természetesen a béke! Nem a kerítés fogja megállítani a migrációt, hanem a béke, és az azt törvényszerűen követő fejlődés! Ráadásul a béke legalább olyan jó üzlet, mint a háború. Kár, hogy erre a nagytőke még nem jött rá.


Az ENSZ hallgat, miközben a nagyhatalmak, élükön az USA-val, Oroszországgal, önös érdekből, mindent elkövetnek a háborús konfliktusok fenntartására, újak generálására. Sok ország belügyeibe avatkoznak be, mérhetetlen konfliktusokat, károkat okozva ezzel. Mi ez, ha nem egyfajta terrorizmus? Ezeknek a harcoknak egyenes következménye többek között a migráció. Eközben Obama elnök Nobel-békedíjat kapott, olyan hangok is felröppentek, hogy Trump is kapjon. Hová jutott világunk?! Mianmar kormányfője, az 1991-es Nobel-békedíjas Aun Szan Szu Kji végignézi, ahogy kormánya halomra lövi, elüldözi hazájából a rohingya népcsoportot, mert azok más vallásúak, mint a többség. Borzalom!
Ki lesz a következő díjazott? Mit kell érte tenni? Egy béke-díjért ölni kell a jövőben?
Békét köthetnénk földünk állataival is. Kezdhetnénk azzal, hogy nem irtjuk ki az életterüket adó erdőket, mezőket, vizeket.
Szorosan ide kapcsolódik környezetünk védelme is. Élhetnénk békében környezetünkkel is, de nem ezt tesszük! Lengyelországban, napjainkban zajlik az utolsó európai őserdő kiirtása. Brazíliában folyamatosan irtják az őserdőt, ezzel földünk légkörét is veszélyeztetik. Fölháborító, egyben elkeserítő, hogyan néznek ki tengereink, óceánjaink. Sok száz tonnányi szemét veszélyezteti a tengeri állatok életét. Szégyellhetnénk magunkat!
Vannak már olyan országok, melyek teljesen a megújuló energiaforrásokra alapozzák gazdaságukat. Kalifornia olyan sok napenergiát termelt, hogy a villamos energia ára negatívba fordult. Tavaly Németországban a szélerőművek miatt alakult ki hasonló helyzet. Eközben nálunk megadóztatják a napelemeket, soha meg nem térülő atomerőművet építünk, ráadásul a kiégett fűtőelemek sugárzása csak több százezer év után csökken biztonságos szintre, biztonságos tárolásuk műszakilag nem megoldott. Minél fejlettebbnek hirdetjük magunkat, annál inkább szennyezzük környezetünket, jövőnket. Nem ellentmondás ez egy kicsit?
De térjünk vissza a békére. Tévedés azt hinni, hogy mindenhol béke van, ahol nem dörögnek a fegyverek! A lelki terror, a gyűlölködés, a kirekesztettség, a kilátástalanság ugyanúgy megbénítja, öli az embereket, mint ha a fegyvereké lenne a szó.
Cicerótól származó klasszikus szállóige szerint " inter arma silent musae ", azaz háborúban hallgatnak a múzsák. Ha egy kort tartós erőszak, lelki terror, és egzisztenciális fenyegetettség jellemez, nem jut elegendő tér a kultúra, a művészetek részére, de a tudomány fejlődéséhez sem. Alkotni, értékeket létrehozni csak nyugodt körülmények között lehet.
Miért hagyják el az országot egyre többen, fiatalok, középkorúak egyaránt? Nem csak a magasabb fizetés vonzza őket! Pontosan a fentiek miatt. A fullasztó, mérgezett légkör, a kitaszítottság érzése, az egzisztenciális ellehetetlenülés, a jövőkép hiánya sokakat elüldöz. Felmérhetetlen, és visszavonhatatlan károkat szenved el hazánk. Nem először történik ez meg velünk! Csak a XX. században jelentős számú tudós, művész hagyta el az országot a fenti okok miatt, hogy aztán Amerikában, a világ számos országában éljen, dolgozzon, kamatoztassa tehetségét. Sajnos hiába vagyunk rájuk büszkék. Újításaikkal, találmányaikkal nem bennünket, hanem a befogadó országokat gazdagították! Most is ez a tendencia, ellátjuk Európát orvosokkal, mérnökökkel, tudósokkal, jól képzett szakemberekkel. Nagyon sokba kerül ez nekünk, közben a „nyugat” röhög a markába.
Lehet beszélni családtámogatásról, lehet ösztönözni a gyerekvállalást, lehet támogatni a lakáshoz jutást is, de ameddig a légkör nem változik meg, amíg nem lesz béke az országban, addig mindez nem ér semmit! Ideje lenne már felébredni! Egy ország csak akkor maradhat talpon, ha állampolgárai saját hazájukban, saját hazájukért tesznek. Az az ország elveszett, melyből folyamatos az elvándorlás.
Nézzünk körbe, mely országok állnak sokkal jobban nálunk. Azok, amelynek állampolgárai nem hagyták el hazájukat, sőt, más országokból is sokan ott telepedtek le, ott alkotnak. S miért van ez így? Mert ezekben az országokban szabadnak érezhetik magukat! Egyik országban sincs diktatúra, elnyomás, szabadon lehet tanulni, vállalkozni. Nem csak a rendszer kegyeltjeinek áll a zászló! A fiatalok azt látják, ha képezik magukat, van esélyük a boldogulásra. Nem azt, hogy még diplomával a kezükben sincs esélyük emberhez méltó, szabad életet élni.
Világosan kell látni, az Orbán rezsim alatt semmi sem fog változni! Eddig is az ország kirablása volt számukra a legfontosabb! Lezüllesztették az egészségügyet, oktatást. Uniós támogatások, összeszerelő üzemek nélkül már összeomlott volna a gazdaság. A választásokat követő rövid időszak is megmutatta, mire számíthatunk. A kormány félelmében igyekszik megfélemlíteni, ellehetetleníteni az elégedetlenkedőket. A civileket elüldözi, a sajtót minden mocskos eszközzel elhallgattatja, megvásárolja. Aki teheti, menekül az országból, már a multik is, mivel nincs megfelelő munkaerő! Ki fog adót fizetni? Közmunkások, nyugdíjasok?
Egy dolog biztos, a probléma megoldásában csak magunkra számíthatunk, senki másra! Legfőképpen a magukat ellenzékinek tartó pártokra nem! Senki ne gondolja, hogy majd például az EU leváltja Orbánt! Már csak azért sem, mert nem érdeke!
Ezt csak mi tehetjük meg!
Ha sokáig várunk nem lesz aki vigye a zászlót!

Ha már a BÉKE a legjobb orvosság, és mi magyarok nagyon szeretjük az óriásplakátokat, John Lennon örökbecsű sorait ajánlom figyelmetekbe (1969-ben, a világ 12 nagyvárosában jelent meg óriásplakátokon):

War is over! If you want it

A HÁBORÚNAK VÉGE!
ha te is úgy akarod

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkenyul.blog.hu/api/trackback/id/tr3213997048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása